Blaudzun

Blaudzun is de artiestennaam van Nederlandse singer-songwriter Johannes Sigmond. Johannes werkte jaren als achtergrondzanger en speelde in verschillende bands en projecten. In 2006 ging hij alleen verder als de singer-songwriter Blaudzun. Naast 6 albums, vele nationale en internationale rockclub- en festivaltournees heeft hij meerdere awards in de wacht gesleept waaronder een 3FM Award voor Beste Artiest Alternative en een Edison in de categorie beste mannelijke artiest.

Blaudzun had grote successen beleefd met Heavy Flowers (2012) en Promises Of No Man’s Land (2014). Maar wist dat vanuit precies hetzelfde palet blijven schilderen geen optie was. De drang bestond om te werken zonder vooropgezet plan. Het was bedenken, schrijven, opnemen, onmiddellijk uitbrengen en vaak gelijktijdig touren.

Op zijn nieuwe album _UP_ is elke noot en elke melodielijn gewogen. Vergeleken met het volle, archaïsche geluid van platen als Heavy Flowers en Promises Of No Man’s Land is _UP_ lichter. Wat minder topzwaar. De manier van spelen tijdens zijn Jupiter-tournees en de recente theaterconcerten heeft er een rol in gespeeld. Blaudzun heeft geleerd rust toe te laten. De nummers van _UP_ zijn stuk voor stuk geschreven op de piano, zodat de basis van het liedje klopt: een sterke melodie, focus op de zang.

De eerste single ‘_hey now’ die in de eerste week van januari uitkwam werd meteen Top Song bij Radio 2 en belandde wereldwijd van Mexico tot IJsland, van Argentinië tot Denemarken in belangrijke Spotify-playlisten.

ALBUMS

Zijn debuutalbum ‘Blaudzun’ verscheen 10 jaar geleden. Hierna heeft hij nog 6 albums uitgebracht: Seadrift Soundmachine (2010), Heavy Flowers (2012), Promise Of No Man’s Land (2014), Jupiter Part I (2016), Jupiter Part II (2017) en _UP_(2018).

WIST JE DAT

… Hij groot liefhebber is van wielrennen en hier een documentaire over heeft gemaakt?

… Hij zijn artiestennaam ontleent aan de Deense wielrenner Verner Blaudzun?  

… Hij in Utrecht woont!