Duurzaam festival

Central Park streeft naar een zo duurzaam mogelijk festival. Wij zijn van mening dat door na te denken over het inzetten van duurzamere leveranciers, het combineren van transporten, en een efficiënt stroomplan de impact van het festival op het milieu gereduceerd kan worden.

Een aantal voorbeelden gericht op onze bezoekers:

Recycle bekersysteem
Om plastic afval te reduceren op het terrein krijgen bezoekers bij binnenkomst een token waarmee ze een bekertje van de bar kunnen krijgen waarin tegen betaling een drankje in wordt geschonken. Als deze weer leeg is, is het mogelijk om je gebruikte beker bij de bar in te leveren in ruil voor een token. De gebruikte bekers worden apart verzameld en gerecycled tot nieuwe plastic bekers.  

Hervulbare waterzakken
Wij verkopen speciale Central Park waterzakken die gedurende het festival gratis bijgevuld kunnen worden bij onze watertappunten op het terrein. Hiermee reduceren we het aantal plastic waterflesjes. De waterzak is van zeer goede kwaliteit en wordt als aandenken ook thuis gebruikt door onze bezoekers.

Vervoer naar het festival
Via onze communicatiekanalen stimuleren we alle bezoekers om met het OV of per fiets het festival te bezoeken, om zo min mogelijk CO2 uit te stoten. Een goed georganiseerde fietsenstalling voor de entree draagt hier aan bij.

Zo min mogelijk papier
Onze timetables en festivalplattegronden worden niet op papier gedrukt, maar uitsluitend via online platformen gedeeld.

Duurzame merchandise
Onze merchandise wordt on demand gedrukt zodat er geen voorraad nodig is en dus ook geen items over blijven. Daarnaast maken we gebruik van gerecycled katoen.

Duurzaamheid gericht op onze productie:

Circulair decor
Alle decoritems worden duurzaam gemaakt en meerdere jaren ingezet op ons festivalterrein. Door bewust te kiezen voor één duidelijke huisstijl is dit decor niet aan thema’s onderhevig. 

Energiebesparend licht 
Wij gebruiken geen energie slurpend conventioneel licht, maar ledverlichting voor zowel de lichtshows als terreinverlichting.

Efficiënt transport
Transporten worden zoveel mogelijk gecombineerd. Hierdoor zullen er nooit halflege trailers op de weg rijden, wat zorgt voor minder Co2 uitstoot.

Vaste stroompunten
Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de aanwezige stroompunten in Park Transwijk, welke groene energie bevatten. We willen graag in overleg met de gemeente kijken of er meer vaste stroom met meer capaciteit aan het park kan worden toegevoegd. 

Lokale leveranciers
Om Co2 uitstoot zo laag mogelijk te houden werken we graag met lokale leveranciers. Zo is de afstand die zij moeten overbruggen zo klein mogelijk. Voor crew die niet uit de omgeving van Utrecht komt hebben we een deal met Bastion Utrecht. Personeel laten we overnachten in hotels in Utrecht.

Natuurbehoud
Er is veel aandacht voor het behoud van de natuur in het park. Er worden diverse voorzorgsmaatregelen getroffen om het park niet te beschadigen. Denk aan rijplaten, boombeschermers en vlonders. Ook het herstellen van eventuele grasschade of sproeien bij extreme droogte vallen binnen onze verantwoordelijkheid.

Verduurzaming is een ongoing proces
Voor de toekomst zullen we nagaan welke facetten binnen het festival we nog meer kunnen verduurzamen. Zo kunnen we Central Park in de toekomst nog groener maken.

Terug